Een verhaal van passie voor wijn en een authentieke Italiaanse Ape 50 resulteerde in een mobiele wijn bar, waarbij de wijntjes en aperitieven op een originele manier getapt worden van het vat!
Een eyecatcher voor elke gelegenheid!
De drie duurzame voordelen van het getapte wijntje.
Geen mooie fles meer met een aantrekkelijk etiket, maar een vers getapt wijntje. Voor veel mensen zal het wennen worden, maar wijn in een fust is bezig met een opmars in de horeca. Daar zitten grote, duurzame voordelen aan.
- Besparing van 3000 flessen
De inhoud van een fust staat gelijk aan 26 flessen wijn. Een fust kan 20 jaar lang hergebruikt worden. In die tijd bespaart één fust meer dan 3.000 flessen. Dat is een enorme besparing aan glas, kurk, aluminiumfolie, etiketten, dozen en pallets voor vervoer. Een fust heeft immers geen extra verpakking meer nodig.
- Vermindering CO2 uitstoot bij transport
Ten opzichte van de traditionele fles bespaart een fust CO2 tijdens het transport. Bij het transport van flessen wijn zijn verpakkingsmaterialen verantwoordelijk voor 30 tot 50 procent van het totale gewicht. Bij het vervoer van fusten is het gewicht van verpakkingen vele malen minder. Het vervoer van wijn in fusten levert dan ook een grote CO2-reductie op.
- Geen zure wijn meer
Zuurstof is de grootste vijand van wijn. Is de fles eenmaal geopend dan begint de oxidatie waardoor de wijn in kwaliteit afneemt. Binnen een dag of drie is de wijn zuur en niet meer te drinken.Wijn uit fust is alleen voor die wijnen die snel geconsumeerd dienen te worden, ongeveer 90 procent van alle wijnen die geproduceerd wordt.
Dus wees niet ongerust, de sommelier zal in de toekomst je Châteauneuf-du-Pape uit 1984 dus blijven schenken uit een fles in plaats van je glas even onder de tap te houden.
Serge & Anne
Macchina Del Vino